ВажливеЖиття

Липень в Україні буде аномально спекотним та сухим

У липні очікується багато сонячних, теплих днів, але у центральній Україні буде справжня спека. Про це у Facebook написав синоптик Віталій Постригань.

Літо набирає обертів та розгортає справжню липневу спеку. Недарма у народі кажуть: “Після Івана Купала не треба жупана”. І липень цього року йде за цим синоптичним сценарієм.

“У найближчі дві доби антициклон GABOR зумовить сонячну суху погоду з нічними 15-20º та спекотними 34-36º вдень. Середньодобові температури 26-27°, що на 6-7° вище за кліматичну норму. Такі аномально високі температури повітря в першій декаді липня спостерігаються 1 раз на 12 років”, – пише Постригань.

Він зазначає, що перебування 20 хвилин на сонці у спеку чи в задушливій кімнаті може призвести до теплового удару. Сприяє тепловому удару і недотримання питного режиму та фізичних навантажень.

Найспекотнішим прогнозують 6 липня – 36 градусів.

“Аномально високі температури як повітря, так і ґрунту негативно впливають на ріст та розвиток усіх рослин: пригнічують їх, раніше припиняють ріст та розвиток бульбокоренеплодів, зумовлюють непродуктивні витрати вологи з ґрунту. Ситуація ускладнюється і значним, тривалим дефіцитом опадів, який з початку року складає 30-40%”, – каже синоптик.

Також він зазначає, що червень 2022 року увійшов до п’ятірки найпосушливіших за останні 30 років, з дефіцитом опадів 30-50%.

Атмосфера через інтенсивне прогрівання та насичення водяною парою стане нестійкою. Атмосферні фронти циклону YALLY виявлять себе на Черкащині помірними, місцями сильними дощами, грозами, градом та шквалами до 20 м/секунду. Температура вночі 17-22º, вдень 25-30º”, – написав синоптик.

До кінця тижня утримається циклонічний характер погоди, і під акомпанемент грозових дощів показання термометрів знизяться – вночі 13-18°, вдень 23-28°.

Нагадаємо, раніше Укргідрометцентр також прогнозував, що в липні 2022 року середня місячна температура повітря в Україні прогнозується в межах 21-26 градусів тепла, що на 1,5-2 градуси вище за норму.