В світіВажливе

NYT: Байден на Близькому Сході шукатиме зброю для України

Президент США Джо Байден під час візиту на Близький Схід спробує знайти радянську зброю для України. Про це написало видання The New York Times.

За інформацією ЗМІ, Байден пообіцяв підтримувати Україну “стільки, скільки буде потрібно”, але ні він, ні ніхто інший не може сказати, скільки це триватиме. Якогось моменту, за визнанням офіційних осіб, запаси зброї у США та Європі вичерпаються.

“Хоча Сполучені Штати санкціонували 54 мільярди доларів на військову та іншу допомогу, ніхто не чекає ще одного чека в 54 мільярди доларів, коли ця сума закінчиться”, – йдеться у публікації.

Байден та його команда шукають довгострокову стратегію щодо постачання озброєння, в той час як перспектива врегулювання шляхом переговорів ще далека, а громадськість починає відчувати втому від війни.

За деякими оцінками, військова допомога Україні, ухвалена Конгресом, триватиме до другого кварталу наступного року. Але питання полягає в тому, як довго вистачить нинішніх постачань зброї та боєприпасів без погіршення військової готовності Сполучених Штатів.

Американські чиновники закликали інші країни надати Україні запаси зброї радянського виробництва, з якими українці знайоміші. Цей пункт, пише NYT, включений до порядку денного Байдена під час його поїздки на Близький Схід наступного тижня, коли він має зустрітися з лідерами арабських держав, які в минулому були клієнтами Москви.

Крім того, Джо Байден у своїй статті для Washington Post заявив, що під час поїздки на Близький Схід намагатиметься розширити коло країн, які підтримають США у протистоянні з Росією.

Байден відвідає Ізраїль, Західний берег річки Йордан та Саудівську Аравію у рамках візиту 13-16 липня.

Нагадаємо, до нового пакету допомоги від США увійдуть чотири реактивні системи залпового вогню HIMARS, ракети до них, три тактичні машини, 1000 високоточних 155-мм артилерійських боєприпасів, протибатарейні системи та запчастини.

У РФ у відповідь на це заявили, що за рішенням Вашингтона виділити таку зброю Києву “коштує нестримне бажання затягнути конфлікт за будь-яку ціну”.