В світіВажливе

Бербок: Сенсу в переговорах з Росією немає

Наразі не існує жодної можливості вести з Росією будь-які переговори, переконана міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

“Про що можна вести переговори з тим, хто не готовий навіть домовитися з Міжнародним комітетом Червоного Хреста щодо створення гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення”, – пояснила Бербок в інтерв’ю німецькому журналу Stern.

Водночас вона відкинула заклик до негайного припинення вогню та проведення переговорів, з яким виступила у відкритому листі “Перемир’я зараз!” група німецьких інтелектуалів та знаменитостей.

“На місці українців я сприйняла б цей лист як наївний, зарозумілий, такий, що збиває з пантелику”, – сказала глава німецького МЗС. “Яке право має міністр закордонних справ саме Німеччини вирішувати за Україну, яку частину своєї території вона має віддати, скільки мільйонів її громадян мають підкоритися російському пануванню?” – наголосила Анналена Бербок.

Крім того, вона повідомила, що з початку війни вона не мала прямих контактів з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Мені хотілося б сказати: “Ну, давай, Сергію, домовлятимемося про мир”, але сумніваюся, що у Лаврова все ще є подібні повноваження від російського керівництва, зізналася Бербок. “Яку роль відіграє сьогодні у цих питаннях російський міністр закордонних справ, невідомо”, – зазначила вона.

Минулого тижня глави МЗС ФРН та Росії були присутні на саміті міністрів закордонних справ “Групи двадцяти” (G20) на Балі. Проте Лавров відразу після свого виступу залишив залу, не ставши слухати промову Бербок.

Джерело: DW