ВажливеЖиття

Через Румунію вивезли 2,7 млн тонн зерна

Після того, як почалася війна Росії проти України, через територію Румунії було вивезено 2,7 млн тонн українського зерна. Такі дані озвучив голова МЗС Румунії Богдан Ауреску під час зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств країн – членів ЄС.

Сайт румунського МЗС повідомляє, що міністр вказав заходи, яких останніми було вжито Румунією задля полегшення експорту зерна.

“За наявними даними, приблизно 2,7 млн ​​тонн українських зернових було перевезено через Румунію транзитом дотепер, що становить близько половини всієї кількості зернових, експортованих Україною”, – заявив Ауреску.

Румунський міністр підтримав “посилення санкційного режиму щодо Росії, а також допомогу Україні, у тому числі шляхом виділення ЄС нових фінансових траншів через Європейський фонд миру”.

Нагадаємо, у червні Україна на чверть збільшила експорт зернових. Було експортовано 2,17 млн тонн зернових, зернобобових, олійних і продуктів їхньої переробки, що на 470 тис. тонн, або 25% більше, ніж у травні.

Також повідомлялося, що в липні Україна почала експорт зерна через порти на річці Дунай, яка проходить по кордону з Румунією. І біля гирла річці швидко скупчився затор з кораблів.