ВажливеЖиття

Ці улюблені усіма продукти псують зуби та посмішку

Головні вороги зубів.

Здоров’я зубів визначається продуктами, які ми вживаємо в їжу. І від деякої їжі варто відмовитися, оскільки вона “вбиває” посмішку, інформує Ukr.Media.

Газовані напої

Регулярне вживання газованої солодкої води здатне привести до великих проблем із зубами. Адже газовані напої містять цукор і хімічні барвники, шкідливі для здоров’я зубів.

Самі бульбашки газу негативно впливають на плівку на поверхні зуба. Вона руйнується, слабшають її захисні функції щодо емалі зубів.

Мариновані продукти

Багато людей дуже люблять мариновані овочі: помідори, огірки, часник і так далі. Однак оцет що міститься в маринадах вкрай негативно впливає на стан зубної емалі. Тому вживати такі продукти в їжу слід обережно, а після їжі полоскати рот, не допускати, щоб частини маринованих овочів застрявали в зубах.

Натуральні фруктові соки і кислі фрукти

Зубам шкодять продукти з високою кислотністю, наприклад, апельсини, лимони, грейпфрути, і зроблені з цих цитрусових натуральні соки.

Висока кислотність деяких фруктів і виготовлених з них натуральних соків теж здатна пошкодити зубам. Хоча багато фруктів корисні організму в цілому, зубам вони шкодять. Тому кожен день їсти ці фрукти і пити соки з них не можна. До таких фруктів відносяться апельсини, лимони, ананаси, кислі яблука, грейпфрути.

Каші на молоці

Здавалося б, молочні каші — дуже корисна їжа. Адже не даремно їх дають і в дитячих садах, і в лікарнях. Але в’язкість молочних каш тягне за собою несприятливі наслідки для здоров’я зубів.

Обволікаючи зуби, такі каші сприяють розвитку хвороботворної флори, що викликає карієс і інші зубні хвороби. Тому після сніданку або вечері з молочною кашею обов’язково треба почистити зуби і прополоскати рот.

Яйця некруто

Ще один продукт, що шкодить емалі зубів, — яйця некруто. Шкода їх також пов’язана з в’язкістю: яєчний жовток прилипає до зубів і викликає руйнівні процеси. Тому після вживання такої їжі краще теж відразу чистити зуби.

Сухофрукти

Сухофрукти особливо часто вживають вегетаріанці, але не всі знають, що чорнослив і курага здатні чинити негативний вплив на стан зубів. Вся справа в цукрі, а ще в тому, що частини сухофруктів застряють між зубами, руйнуючи емаль.

Різні сухофрукти — чорнослив, курага, кумкват і так далі — вважаються корисною вегетаріанською їжею. Але вони також здатні чинити негативний вплив на стан зубів. Частини сухофруктів застряють між зубами, руйнуючи емаль. Крім того, що міститься в них цукор теж погано впливає на стан зубів і ротової порожнини.

М’ясо з кістками

Деякі люди, особливо чоловіки, люблять м’ясо на кістці, намагаються розгризати кістки. Але ця звичка може негативно відбитися на стані зубів, так як кістки здатні механічно пошкодити зубну емаль, а в деяких випадках зуб навіть може надломитися при спробі розкусити кістку.

Таким чином, від ряду продуктів варто або утримуватися, або принаймні ретельно чистити зуби і полоскати рот після приймання їжі, якщо хочете зберегти здорову посмішку, справляючи враження на оточуючих і радіючи стану своїх зубів.