ВажливеЖиття

Названо найстаріше у світі вино

Пляшка вина зі Шпаєра є найстарішою у світі. Її датовано 325–359 роками, вона залишилася запечатаною протягом усіх 1700 років, пише Ancient Origins.

Дослідники кажуть, що напій можна пити, хоч його смак залишається під питанням.

Цю пляшку знайшли у 1867 році в гробниці римського аристократа IV століття н.е. на території сучасної землі Рейнланд-Пфальц у Німеччині. Це 1,5-літрова скляна посудина жовто-зеленого кольору із “плечами” як в амфори і ручками у вигляді дельфіна.

Є припущення, що його було виготовлено із суміші місцевого винограду, трав і оливкової олії. Тепер воно має вигляд ніби осад зі смолоподібною масою та непрозорою рідиною, що втратила весь вміст етанолу.

“Насправді пити це вино цілком безпечно. Мікробіологічно воно не зіпсоване, але ніякої радості смакування воно точно не дасть”, – сказала винний експерт Моніка Кристманн.

Також відомо, що куратори Історичного музею Пфальцу у Німеччині, де вино зберігається, стверджують, що його потрібно тримати закритим, щоб не зашкодити рідині, що збереглася, у свою чергу мікробіологи наполягають на тому, що відкривати пляшку може бути небезпечно.

“Ми не впевнені, чи витримає вино удар повітря. Вино досі рідке, і є ті, хто вважає, що його варто піддати новому науковому аналізу, але все це дуже сумнівно”, – сказав куратор винного відділу музею Людґер Текампе.

Нагадаємо, раніше бочка вина Corton Renardes Grand Cru врожаю 2021 року пішла з молотка на благодійному аукціоні Hospices de Beaune за 800 тисяч євро.