ВажливеЖиття

У ДТЕК оцінили експортні потужності української енергетики для ЄС

Україна здатна забезпечити додаткові 7,7 ГВт енергогенеруючих потужностей для Євросоюзу, що допоможе Європі звільнитися від енергетичного шантажу Росії. Про потенціал української енергетики для ЄС розповів гендиректор ДТЕК Максим Тимченко у колонці для Euractiv.

“Україна допоможе Європі досягти належної енергетичної безпеки, звільнитися від шантажу та політичних махінацій Москви. Ми можемо зробити багато прямо зараз, і ми зможемо зробити ще більше в найближчому майбутньому”, – зазначив він.

Так, подальша інтеграція української енергосистеми до ENTSO-E може забезпечити додаткові 7,7 ГВт українських енергогенеруючих потужностей для ЄС. А потенційний експорт 35 ТВт-год української електроенергії може дозволити Європі скоротити споживання газу на 6,5 млрд кубометрів.

Тимченко зазначив, що Україна має найбільші після Норвегії запаси газу в Європі, а також великі підземні сховища газу поблизу східного кордону Євросоюзу.

“Україна готова бути надійним партнером, надаючи потужності та інвестуючи все більше і більше у розробку та впровадження чистих технологій. Наше бачення полягає в тому, щоб зробити свій внесок у захист цінностей гуманності, демократії та безпеки”, – додав директор ДТЕК.

Нагадаємо, під час конференції у Лугано було представлено план будівництва 30 ГВт “зеленої” енергетики України до 2032 року.

Наразі потужності української “зеленої” енергетики становлять 9 ГВт. Компанія ДТЕК раніше запропонувала план збільшення відновлення енергетики до 30 ГВт до 2030 року.