ВажливеЖиття

З лютого в Україні різко підскочив попит на антидепресанти

В Україні з початку війни на десятки відсотків зросли продажі антидепресантів. За даними ВООЗ, українці зараз найбільше у світі страждають на депресію. Про це повідомляє Forbes Україна.

Сьогодні загалом 15 млн громадян, за оцінкою МОЗ, потребують психологічної підтримки.

Зазначається, що в першому півріччі 2022 року в Україні було продано антидепресантів на 496 млн. грн. (+41%), або 1,4 млн. штук упаковок (+32%). При цьому найбільше зростання продажів ліків, що використовуються для лікування ментального здоров’я, було зафіксовано у лютому – одразу на 50%.

У березні-квітні спостерігалося уповільнення темпів, яке пояснюється великою міграцією населення за межі України та неможливістю реалізації препаратів на тимчасово окупованих територіях, заявив директор з продажу та маркетингу представництва фармкомпанії Alkaloid Артем Матвєєв. За його словами, певну роль у заспокоєнні населення відіграли YouTube-канали, наприклад, з Олексієм Арестовичем, де українцям розповідали про успіхи на фронті.

“Вже в липні-серпні українці зрозуміли, що позитивні прогнози про швидкі перемоги марні. Тому вони знову почали розчаровуватися та активніше купувати заспокійливі препарати”, – каже Матвєєв.

За його словами, якби з країни не виїхало кілька мільйонів українців, продаж антидепресантів зріс би мінімум на 70%.

До речі, у липні повідомлялося, що росіяни стали вдвічі частіше купувати антидепресанти. Обсяг купівлі цих препаратів за перші шість місяців 2022 року різко збільшився.