В світіВажливе

США готові вжити критичних заходів контролю над ядерним озброєнням у світі – Байден

Президент США Джо Байден закликав окремі країни припинити безрозсудні дії, які підривають режим нерозповсюдження ядерної зброї у світі, оскільки в разі початку війни із застосуванням таких озброєнь, переможців просто не буде. Поряд з цим він наголосив – США готові вжити критичних заходів контролю над ядерним озброєнням.

Про це він заявив у середу під час виступу з трибуни Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

«Ядерну війну не можна виграти, і вона ніколи не повинна вестися», – наголосив американський лідер.

Він нагадав, що країни ООН, у тому числі п’ять постійних членів Ради Безпеки, ще в січні підтвердили зобов’язання щодо дотримання режиму ядерного нерозповсюдження.

«Сьогодні ж ми бачимо тривожні тенденції: росія уникає ідеалів нерозповсюдження… вона виступає з безвідповідальними погрозами використання ядерної зброї»,- зауважив Байден.

Крім того, за його словами, Китай нарощує свої ядерні арсенали без будь-яких умов прозорості. Північна Корея продовжує відверто порушувати санкції ООН, спрямовані проти цього, а Іран відмовляється укладати угоду про контроль над його ядерними програмами.

«Незалежно від того, що відбувається у світі, Сполучені Штати готові вжити критичних заходів контролю над озброєнням»,- наголосив Байден.

У цьому зв’язку він підкреслив, що вважає дипломатію найкращим способом досягнення цього результату. «Режим нерозповсюдження є одним із найбільших успіхів цієї інституції (ООН – ред.). Ми не можемо зараз дозволити світу скотитися назад», – підкреслив президент США.