В світіВажливе

ЄП закликає світ наростити постачання зброї Україні

Депутати Європарламенту закликають світ збільшити військову допомогу Україні через російську агресію. Про це йдеться у тексті ухваленої резолюції, повідомляє прес-служба Європарламенту.

Зазначається, що резолюцію було прийнято 504 голосами, 26 – проти, ще 36 – утрималися.

Вітаючи мужність українського народу, який захищає свою країну та європейські цінності, депутати ЄП закликають країни-члени ЄС та інші країни, які підтримують Україну, значно збільшити свою військову допомогу, особливо у сферах, яких вимагає український уряд. Резолюція закликає держави-члени, що “вагаються”, надати свою справедливу частку необхідної військової допомоги, яка допоможе скоротити російсько-українську війну.

У тексті документа також йдеться, що результати фіктивних “референдумів”, проведених під дулом зброї, щодо анексії Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей, “недійсні”.

Депутати Європарламенту закликали країни-члени та міжнародних партнерів запровадити додаткові суворі санкції проти Росії, підготувати швидку та рішучу відповідь, якщо Росія завдасть ядерного удару по Україні.

“Будь-яка спроба Росії представити атаки на окуповані території як напад на саму Росію, а отже, як підстава для ядерного нападу, є незаконною та безпідставною і не стримає Європейський Союз від подальшої допомоги Україні в її самообороні”, – йдеться у повідомленні.

Також у ЄП засуджують військову мобілізацію до РФ та заходи, які змушують мешканців тимчасово окупованих територій України служити у збройних або допоміжних силах Росії, що заборонено Женевською конвенцією.

Депутати Європарламенту закликають створити спеціальний міжнародний трибунал щодо злочинів агресії проти України, “де Путін і всі ті російські цивільні та військові чиновники та їхні довірені особи, відповідальні за організацію, початок та ведення війни в Україні, будуть притягнуті до відповідальності”.

Насамкінець депутати звернулися до держав-членів ЄС із закликом посилити захист європейської критичної інфраструктури.

Сьогодні стало відомо, що три країни ЄС підготували військову допомогу Україні. У Берліні, Празі та Римі погодили передачу Києву нових партій озброєння, зокрема важкого.