ВажливеЖиття

Експорт зерновим коридором перевищив 14 млн тонн

З портів України в суботу вийшли чотири кораблі з пшеницею, кукурудзою та насінням соняшника. Загальний обсяг експорту зерновим коридором перевищив 14 млн тонн, напередодні повідомив Спільний координаційний центр (СКЦ).

“17 грудня чотири судна залишили українські порти, вони перевозять загалом 115,7 тис. тонн зерна та іншого продовольства в рамках чорноморської зернової ініціативи”, – йдеться у повідомленні.

Два судна Falcon S (19 тис. тонн соняшникового насіння) і Kerem (29 тис. тонн пшениці) прямують до Туреччини. Судно Nymphi доставить до Тунісу 25,7 тис. тонн кукурудзи. Судно Gulmar перевозить 42 тис. тонн кукурудзи до Іспанії.

У СКЦ зазначили, що “зерно, що надійшло до пункту призначення, може пройти переробку і потім бути переправлене в інші країни”.

В українські порти також прямують три суховантажні машини, які в суботу пройшли морським гуманітарним коридором.

“Станом на 17 грудня загальний тоннаж зерна та іншої агропродукції, експортованої з трьох українських портів, становить 14 138 997 тонн. Усього на даний момент було дозволено рух 1 121 судна: 561 на прибуття в українські порти та 560 – на вихід із них” , – додали до СКЦ.

Нагадаємо, за півроку Україна продала 18 млн тонн зерна. При цьому з початку маркетингового року в червні експортовано 6,87 млн тонн пшениці, що в 2,12 рази менше в порівнянні з аналогічним періодом роком раніше.